Balıkcılıgın Altın Kuralları
Teknede veya karada avlanırken çevremizi kirletmemeli, çöpleri biriktirerek çöp kutularına atmalıyız.
Çevrenizde usulsuz ve zamansız balık avlayan var ise mutlaka ikaz edin, gerekirse ilgili yerlere bildirin.
Bulundugumuz yerin ve deniz dibinin doğal yapısını bozacak hareketlerden kaçınmalıyız. Kaya uzerindeki bir yosunun veye mercan kayasının olusması yıllar surdugu gibi, bunun doğanın bir gereksiniminden kaynaklandıgını unutmayın. Bu dünya hepimizin.
Sırf balık yakalamış olmak icin normal büyümesini tamamlamamış balıkları yakalamayınız, yakaladıysanız ona zarar vermeden suya salınız. Oltanıza devamlı yavru balık geliyorsa o av bölgesini terk edin.
Olta cantanızda veya teknenizde mutlaka bir yardım malzemesi bulundurun.
Teknenizle balık avlıyor iseniz fazla tıkırtı yapmayın, suyun sesi derinliklere kadar taşıdıgını ve balıkların bunu hic sevmediğini unutmayın.
Ince misina avcı misinadır. Onerilerimizi goz onunde bulundurarak ve kendi tecrubelerinizden de yararlanarak avlayacagınız balık cesidinin kaldırabilecegi en ince misinayı kullanın.
Genellikle her yapılan olta balıkcılıgının neticesi zevkli,muhabbetli bit sofraya ulastıgından balık ve deniz mahsuleri pisirmek konusunda bilgi sahibi olun ki zevkli bir avcılık sonucunda zevkli bir ziyafet cekebilin.
Olta Takımları Hakkında Genel Bilgi
Uygun olta secimi yapılmadıgı zaman avda basarılı olma sansı hemen hemen hic yoktur. Ornegin mercan oltasıyla kolyoz yakalamaya calısmanın basarısız ve bosuna bir ugras olacagı gibi. Oncelikle suna dikkat etmeliyiz; ignelerimiz keskin sivri uclu mahmuzları saglam ve paslanmamıs olmalıdır. Kör ve paslı iğneleri kesinlikle kullanmamalıyız. Parlak ve keskin görünümlü ignelere yem olmadıgı zaman bile balıgın sarıldıgı ve yakalandıgı gorulmustur. Misinanız mumkun oldugu kadar seffaf, acık soluk mavi ya da acık soluk yesil olmalıdır. Tatlı sularda ise tatlı su icin ozel yapılmıs soluk sarı renkli misinalar kullanabiliriz. Matlasmış bir misina görüntü verdiginden balık rahatsız olur ve yeme gelmez. Misinanızı tekne icine toplandıgınızda dolasmaması icin gamının (kıvrımlarının, bukumlerinin) duzeltilmesi gerekir.
İğneler
Olta takımımızın en hassas davranılması gereken parcalarından biridir. Iyi yapılan bir igne secimi balık yakalama sansımızı arttırır. Balıklar, yiyeceklerini farklı yontemle yerler. Bazıları yiyecegini komple yuttugu gibi bazıları kesip koparır, bazılar yemi ezer, bazıları da sarılıp kemirirler. Cipura gibi, midye kabugunu bile kolaylılkla kırabilen balık avında ince yapılı igne kullanmak cok risklidir. Tabilki bu secim olmazsa olmaz degildir. Uçlu igneler, genelde kasıklarda, yapma yemlerde, bırakma oltalarda ve bazı sarkıtma oltalarda kullanılır.
Olta takımlarını yaparken, alısılagelmis sistemlerin dısında, balığın davranışlarını gözleyerek veya arastırarak kendi sistemlerinizi de yaratabilir; degisik ama zararsız sekilleri bulabilirsiniz.
Takımlarınızı hazırlarken, balıkların sabit duran yemlerden ziyade, aksak hareketlerle oynayan, yaralı hayvan hissi veren veya akıntıyla savrulmus gibi olan yemlere daha cok geldigini untumayın. Balıkların yasam tarzlarını ve anatomik yapısını biliyorsak, olta takımlarını hazırlamak daha kolay, daha teknik ve zevkli olur. Çünkü, balık avcılığının özünde balıkları tanımak yatar. Boyle bir bilgiye sahip olursak balık avcılıgında daha basarılı oldugumuz gibi, doğaya da saygılı oluruz.
Daha fazla bilgi için: İletişim